Słodka chwila… SERNIK KRÓLEWSKI

Wczoraj był tłusty czwartek, rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału

Tłusty czwartek to też dzień, w którym świętuję się odejście zimy i nadejście wiosny. 🌱

W tym dniu jemy najczęściej słodkie smakołyki- pączki, chrust (faworki).🍩

Jak już się objadać na słodko bez wyrzutów sumienia to to tylko ulubionymi słodyczami.

U mnie jest to SERNIK KRÓLEWSKI.

Przepis znalazłam kiedyś w internecie i troszkę zmieniłam. Wychodzi pyszny.

Tradycyjny sernik jest w prostokątnej formie. Ja lubię pięć ciasta w okrągłych formach ty żywanych do pieczenia tortów.

PRZEPIS

KAKAOWE CIASTO KRUCHE

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła (twardego)
  • 3 żółtka lub 2 jajka
  • Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Moja okrągła forma ma średnicę 23 cm. Ciasto w formie wyłożonej papierem lepiej rośniew
  • W misce lub na stolnicy mąkę, sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło rozdrabniamy do powstanie drobnej kruszonka. ( a w wysokiej misce wyrabiam reką). Następnie dodaje jajka i wyrabiam ciasto do powstania gładkiej, jednolitej masy. Visto fromuję w kulę i dzielę na dwie części ( jedna mniejsza druga większą)
  • Jedną część ciasta ( tą mniejszą) wkładam do lodówki, drugą kroję na plasterki i wykładam dno foremki, następnie ugniatam palcami na równy placek i widelce po dziurkuje.

MASA SEROWA

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  •  Miękkie masło ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste.
  • Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
  • Następnie wciąż ubijając dodajemy po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem.
  • W oddzielnej mice ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • Masę serową przekładamy do formy wyłożonej ciastem . Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach).
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w 180 stopniach C, następnie górę przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze przez około 15minut. Sprawdzają czy upiekłsię ser w środku
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Ja posypuję jeszcze kolorową posypką.

Sernik najbardziej mi smakuje na drugi dzień, gdy dobrze wystygnie. Chociaż ciepły też jest pyszny

Lukier robię sama.

Posypkę kupuje od dr. Oetker.

Patery na ciasta od piękno w domu.pl

Pozdrawiam

Kasica

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.